raputietokeskus aloitussivulle alkuun raputietokeskukseen go to crayfish innov...

Päijänne-instituuttiin Hämeen TE-keskus Web-designer aloitussivulle taloutta ravuista tms Keitä järvissämme mönkii elävää kuvaa linkkejä eri rapuasioihin

Rapurutto: Ravut ja rapurutto - Torjuminen - Määritys

  index

 

RAVUT JA RAPURUTTO

Yleensä kaikki jokiravut kuolevat epidemian aikana, joskus tosin muutamia yksilöitä säilyy hengissä. Ne ovat voineet olla suojaissa paikassa, jossa itiöiden määrä on ollut vähäinen ja ne ovat kyenneet vastustamaan heikkoa tartuntaa. Rapurutolle täysin vastustuskykyisiä jokirapuja ei vielä ole tavattu. Täpläravut saattavat myös kuolla rapuruttoon, josta esimerkkinä on Karjalohjan Puujärven tiheä täplärapukanta. Tällöin on usein kyseessä vesialue, jossa on ollut sekä täplärapuja että jokirapuja ja sairastuneet jokiravut ovat saaneet aikaan ärhäkän itiöinnin, jota edes täpläravut eivät ole jaksaneet vastustaa.

Täpläravun kyky vastustaa rapuruttoa selittyy sen alkuperällä ja historialla. Täplärapu on kotoisin Pohjois-Amerikan Kalliovuorilta, jossa se on oppinut elämään rinnakkain rapuruton kanssa. Täpläravun sisäinen puolusjärjestelmä (immuunisysteemi) on koko ajan vähän päällä ja valmiina taltuttamaan mahdollisen rapuruton. Menetelmä toimii kohtuullisesti niin kauan kuin ympäröivät olosuhteet ovat hyvät: stressattu täplärapu voi kuolla ruttoon.

 Täplärapu toimii ruttotartunnan saatuaan rapuruton kantajana. Merkkinä ruttotartunnasta ovat pienet ruskeat täplät esimerkiksi jalkojen nivelissä, pyrstön alapuolen pehmeässä kalvossa sekä katkenneet jalat tai sakset, joissa on näkyy ruskeaa katkeamiskohdissa, jne. On erittäin tärkeää että sairastuneita täplärapuja tai jokirapuja ei siirretä uusiin vesiin, sillä ne levittävät rapuruttoa!

Rapurutto erittää rapuun hermomyrkkyä, joka saa ravut käyttäytymään omituisesti. Ravut tulevat pesäkoloistaan esiin päiväsaikaan ja kävelevät rantavedessä. Niiden kulku on omituista, harhailevaa ja horjuvaa. Ne näyttävät kulkevan kuin puujaloilla ja rannalta voi nähdä kuolleita rapuja. Näyttäisi aivan kuin ravut oli-sivat armottomassa humalassa eivätkä ne enää välitä normaaleista varotoimista tai siitä, että rantavedessä ne ovat helppo saalis.


RTK:hon rapuja kulttuuria Ajankohtaista