raputietokeskus aloitussivulle alkuun raputietokeskukseen go to crayfish innov...

Päijänne-instituuttiin Hämeen TE-keskus Web-designer aloitussivulle taloutta ravuista tms Keitä järvissämme mönkii elävää kuvaa linkkejä eri rapuasioihin

Rapurutto: Ravut ja rapurutto - Torjuminen - Määritys

  index

 

RAPURUTTO

Rapurutto on tuhoisa tauti: se tappaa jokiravut ja kapeasaksiravut ja vaikeuttaa täpläravun eloa.

Rapurutto (Aphanomyces astaci) on sienitauti, joka kasvaa ravun kilven läpi pehmeisiin kudoksiin ja leviää itiöinä. Rapurutto tappaa ravun erittämällä hermomyrkkyä.

Rapurutto tappaa jokiravun ja kapeasaksiravun kannan muutamassa viikossa kesäaikana ja voi tappaa suuren osan täpläravuistakin. Täplärapu on rapuruton kantaja taudin saatuaan ja se levittää tehokkaasti rapuruttoa elinpiiriinsä sekä alapuoliseen vesistöön.

 

 

 

 

 

Rapurutto leviää itiöinä ja epidemian puhkeamiseen riittää muutaman itiö. Rapuruttoitiö ui aktiivisesti kahden siiman avulla ja leviää passiivisesti veden virtauksen mukana.

Löytäessään ravun itiö tarttuu ravun kuoreen ja alkaa kasvattaa sienirihmaa. Sienirihma tunkeutuu ravun kuoren läpi ravun sisälle ja alkaa tartunnan loppuvaiheessa tuottaa itiöitä ympäröivään veteen. Itiöt leviävät lähiveteen ja etsivät uutta rapua muutaman viikon ajan. Tauti leviää siten tehokkaasti ja uusia rapuja infektoituu. Aktiivisessa vaiheessa ititöiden määrä vedessä on valtava ja koko vesistön rapukanta sairastuu.

 

RTK:hon rapuja kulttuuria Ajankohtaista