raputietokeskus aloitussivulle alkuun raputietokeskukseen go to crayfish innov...

Päijänne-instituuttiin Hämeen TE-keskus Web-designer aloitussivulle taloutta ravuista tms Keitä järvissämme mönkii elävää kuvaa linkkejä eri rapuasioihin

Suomalaiset rapulajit: Jokirapu - Täplärapu - Kapeasaksirapu

  index

 

LAJIKUVAUKSET

Suomessa asustaa kolme rapulajia: jokirapu (Astacus astacus), täplärapu (Pacifastacus leniusculus) ja kapeasaksirapu (Astacus leptodactylus).

Jokirapu on ns. kotoperäinen laji, joka on levinnyt eteläiseen Suomeen viimeisen jääkauden jälkeen, noin 10000 vuotta sitten. Myöhemmin, erityisesti jokiravun taloudellisen merkityksen kasvaessa, on jokirapua levitetty aktiivisesti jopa Lappiin asti. Täplärapu on kotiutettu Pohjois-Amerikasta vuoden 1967 jälkeen ja kapeasaksirapu on levinnyt ja levitetty Karjalasta, levinneisyytensä läntiseltä laidalta.

 

 

 

 

Jokirapu asustaan nykyisin Suomea Oulun korkeudelle ja satunnaisesti myös Oulun yläpuolelle. Täpläravun levinneisyyttä on pyritty rajaamaan linjan Pori-Jyväskylä-Lappeenranta eteläiselle puolelle hallinnollisella päätöksellä sekä valistuksella ja kapeasaksirapu asustaa muutamaa vesistöä Suomen itäosissa (mm. Kivijärvi Luumäellä). Täplärapu on tehnyt hitaasti matkaa myös pohjoiseen Suomeen, osin luvattomien istutusten myötä.

RTK:hon rapuja kulttuuria Ajankohtaista