raputietokeskus aloitussivulle alkuun raputietokeskukseen go to crayfish innov...

Päijänne-instituuttiin Hämeen TE-keskus Web-designer aloitussivulle taloutta ravuista tms Keitä järvissämme mönkii elävää kuvaa linkkejä eri rapuasioihin

Rapuviljely: Poikasviljely - Ruokaravut - Tehoviljely - Monilajiviljely

  index

 

 

Poikasviljely


Poikasviljelyssä ravun mäti haudotaan vastakuoriutuneiksi poikasiksi joko emon pyrstön alla luonnonmukaisesti tai mäti nypitään ja haudotaan erityisessä haudontalaitteessa eli hemputtimessa. Mätinaaraat voidaan myös viedä poikasaltaisiin pienissä häkeissä, jolloin kuoriutuneet poikaset vapautuvat altaisiin omia aikojaan. Poikasten kuoriutumista voidaan aikaistaa lämmittämällä haudonnassa käytettyä vettä.

 

Yleensä aikaistetut poikaset haudotaan hemputtimessa, mutta myös mätinaaraita voi pitää lämmitetyssä vedessä. Haudotut vastakuoriutuneet poikaset siirretään haudontatiloista poikasaltaisiin sen jälkeen kun ne ovat vaihtaneet kuortansa ensimmäisen kerran ja pystyvät aloittamaan itsenäisen elämän.

 

Hemputtimessa tai emon pyrstön alla lämmitetyssä vedessä haudotut poikaset kasvavat ensimmäisenä kesänään luonnonoloissa kuoriutuneita serkkujaan kookkaammiksi. Kookkaat poikaset selviävät ensimmäisestä talvestaan paremmin kuin luonnonrytmin mukaan ulkolammikossa haudotut pienet poikaset. Viljeltyjen poikasten etuna sekä istutuksissa että jatkokasvatuksessa on pieni tautiriski luonnonkannoista pyydettyihin emoihin verrattuna.
 

RTK:hon rapuja kulttuuria Ajankohtaista